.

Aug 10, 2013

Saméméh Uzur

Sunda

Ku: Atep Afia Hidayat - Sipat uzur éta dikenakan dina saban mahluk hirup, kitu ogé kalawan manusa. Sajaba dibikeun daya, potensi sarta kajembaran. Hiji waktu baris dikenai sagala rupa aral, kelemahan atawa ririwit. Teu aya saurang ogé anu leupas sarua sakali ti sipat uzur. Enya, anu ngaranna mahluk, kumaha ogé teu bisa ucul ti sagala rupa hukum sarta sagala katangtuanana.

Uzur éta geus mangrupa katangtuan, ironisnya malahan loba manusa anu menguzurkan diri. Tanpa disadarinya manéhna ngalakonan tindakan “bunuh diri” sacara perlahan-lahan. Manéhna néangan kasulitan sorangan, sarta nyieun bebagai aral pikeun dirina sorangan, tanpa maksud sarta tujuan anu écés. Teuing pikeun naon, frustasikah atawa kompensasikah?

Upamana jalma-jalma anu kurang ngajalankeun pola hirup cageur, sarta condong mengakumulasikan panyakit. Manéhna pohara nyaho yén ngudud éta henteu cageur, yén kurang olahraga éta henteu cageur. Tapi, kanyaho ngan sawates kanyaho, kabiasaan goréng éta masih waé manéhna pigawé. Lainna hal éta sarua waé kalawan menguzurkan diri?

Saban manusa hiji waktu baris ninggalkeun Planét Bumi ieu. Lain pikeun indit ka planét séjén atawa ka jomantara luar, melainkan indit ka alam séjén, anu mustahil ditembus ku pesawat kalawan téknologi pang canggih sekalipun. Tapi, ironisnya loba manusa anu condong mempercepat prosés kepergiannya éta.

Perhatikanlah barudak ngora anu mengemudikan sapédah motor kalawan gancangna, kawas lamun manéhna ngabogaan simpanan nyawa. Atawa para supir angkutan dayeuh (angkot) ogé lolobana kurang paduli kalawan resiko ti dangongna. Nganggap penumpang ngan minangka penumpang. Lainna hal-hal kasebut mangrupa sarupaning prosés percepatan nuju kepergian.

Angka-angka kacilakaan patalimarga condong meningkat, kitu ogé angka pati alatan ngudud, inuman teuas sarta narkoba.Hal éta dina dasarna mangrupa kekeliruan dina berpersepsi ngeunaan kahirupan. Kekeliruan éta bisa disebabkan kahenteu obyektifan mentalitas, atawa kasalahan bernalar. Komo kawas anu kalawan ngahaja néangan keuzurannya, kawas lamun hayang geura-giru ngaréngsékeun riwayat hirupna.

Saméméh uzur anjog nyaéta mangrupa momen atawa potensi pikeun ngalakonan hiji hal, néangan hiji hal, ngabenerkeun hiji hal atawa ngawangun hiji hal. Mangsa ngora, mangsa cageur, mangsa lapang, atawa mangsa hirup, mangrupa kakayaan anu teu aya peunteunana, henteu bisa ditransfer ka kurs panon duit naon ogé. Saterusna dpergunakan pikeun naon? Saukur méakkeun wayah sarta kasempetan? Padahal kabéh wayah sarta kasempetan éta baris menyusut nepi ka musnah.

Pernahkan mendegar carita ngeunaan saurang aki anu pohara menyesali dirina. Alatan kanyataanana, sanggeus manéhna jadi manula, manéhna teu ngabogaan reputasi atawa prestasi, teu ngabogaan loba simpatisan, sarta teu aya karya hartosna anu dihasilkeunana. Manéhna jadi renta, komo membenani jelema séjénna.

Manéhna kecewa, tapi saukur kecewa, alatan uzur geus anjog, sarta kesempatanpun geura-giru ngiles. Manéhna teu bisa migawé nanaon deui, sajaba pasrah sarta ngomong, ‘Enya Pangéran, kuring baris geura-giru nyanghareup anjeun. Kuring pasrah, alatan modal sarta kasempetan anu Engkau bikeun, ampir teu berlaba. Kuring geus merugi dina aréna perniagaan Mu!” (Atep Afia)


Artikel ini dialihbahasakan dari :

http://kangatepafia.blogspot.com/2013/04/sebelum-uzur.html


Dengan menggunakan mesin penterjemah :

http://sunda.googletranslate.in/teks.php

2 comments:

  1. artikel bahasa sunda yang telah saya translate ini sangat menarik, mengingatkan kita betapa harus segeranya kita menyiapkan diri untuk bertemu uzur.
    dalam menjalani keseharian kehidupa kita, kita harus terus bersemangat dan memiliki gairah hidup. saya sangat setuju dengan artikel ini walaupun saya harus membuka artikel translatenya terlebih dahulu
    tugas TA05 @a19-aris

    ReplyDelete
  2. Inti dalam artikel ini yaitu kita harus tetap berikhtiar dalam menjalaini kehidupan ini

    @D16-Riswandi, @Tugas A05

    ReplyDelete