.

Aug 10, 2013

Nembus Wates Nasib Manusa

Sunda

Ku: Atep Afia Hidayat - Wates éta téh pemisah antara hiji wewengkon kalawan wewengkon séjénna. Pikeun menyebrang perbatasan diperlukeun idin sarta prosedur husus, henteu gampang memang. Sanajan globalisasi terus merambah kabéh sektor kahirupan, tapi wates-wates tetep eksis, hésé dihapus. Umat manusa memang aya kecenderungan pikeun silih ngabatesan diri. Saban individu manusa memang nyieun batas-batasnya sorangan, komo aya anu sacara kaleuleuwihan.

Bayangkeun ngajalanan kahirupan kalawan wates-wates fiktif anu terus dijieun, kitu mabek, hésé bernafas, hésé ngembang. Konsekuensinya rohang unggut sarta rohang hirup beuki menyempit, hésé nyarita, hésé berekspresi, ngan jalan di tempat, komo menyusut.

Pembatasan diri disebabkan cara mikir anu kisut, pesimis sarta skeptis. Asal sagala keterpurukan memang ti cara sarta prosés mikir. Cobalah mikir éndah mangka hirup baris berasa éndah. Cobalah mikir horor mangka hirup baris pinuh kalawan horor. Kitu ogé, lamun mikir heureut mangka hirup ogé baris jadi heureut. Enya, ti prosés sarta cara mikir nu tangtu baris kabentuk dangong nu tangtu, tuluy kabiasaan nu tangtu, sipat nu tangtu sarta nasib nu tangtu. Kumaha kaayaan kahirupan urang ayeuna, henteu séjén mangrupa akumulasi prosés sarta cara mikir.

Ngarobah kahirupan nyaéta pindah nasib, ti nasib X robah jadi nasib Y. Di antara kadua macem nasib éta tangtu aya wates anu kudu ditembus. Pangabisa nembus wates nasib pohara ditangtukeun ku kakuatan ngarobah cara mikir. Lamun pikiran ngomong “enya” mangka prosés nembus jadi leuwih gampang, sabalikna lamun pikiran ngomong “henteu” mangka prosés nembus nasib baris karasaeun hésé.

Saban poé pikiran terus digawé, saha ogé pasti mikir, sanajan teuing naon anu dipikirkannya. Sakumaha saban poé saban jelema sok bernafas, komo saban sepersekian detik prosés pernafasan sok lumangsung. Kitu ogé mikir, saban sepersekian detik prosés per-pikir-an sok lumangsung. Nurutkeun hiji observasi, dina 24 jam saban jelema ngahasilkeun 4.000 alpukah, mimiti ti bangun saré nepi ka saré balik, komo dina saré. Enya, sabot keur saré pules ogé prosés mikir tetep lumangsung.

Rongkah memang, saban manusa dianugerahi organ otak, ku kituna ngabogaan pangabisa mikir. Alatan pangabisa éta pisan manusa dipercaya Pangéran Sang Maha Panyipta Alam Semesta (Alloh SWT) minangka nu ngokolakeun (khalifah) di Planét Bumi. Jadi anu ngabogaan hak ngabenerkeun karaharjaan di Bumi nyaéta manusa, alus karaharjaan diri sorangan, sakumna manusa, mahluk séjén, komo Bumi éta sorangan. Kitu beurat pancén manusa, nyaéta minangka nu ngokolakeun Bumi. Ku kituna cara mikir manéhna kudu sagedé misi sarta visinya. Pancén manusa kitu mulia, ngabéla kelangsungan Planét Bumi.

Dina realisasinya loba manusa anu henteu nyurtian visi sarta misi ti prosés panyiptaanana. Milyaran manusa terpuruk alatan kaliru dina mikir. Saban manusa dilengkepan organ otak, tapi loba anu henteu weruh cara makéna. Potensi otak anu dipaké lolobana manusa pohara pendék, sarta ngan saeutik waé anu ngaleuwihan 5 persén. Kalawan kecap séjén, kira-kira 95 persén ti otak lolobana manusa masih menganggur.

Hal éta pisan anu ngabalukarkeun sawatara wewengkon di Planét Bumi terpuruk, alatan sacara individu manusana “bermasalah” kalawan dirina sorangan, sarta sacara kolektif “bermasalah” kalawan jumplukanana sorangan. Manusa memang condong berkelompok dina hijian anu leutik nepi ka badag, hijian anu badag nyaéta nagara. Loba nagara anu terpuruk alatan sacara kolektif manusa di jerona henteu bisa nembus wates nasib, sacara kolektif henteu bisa ngarobah cara mikir. Pikeun mereformasi cara mikir kolektif memang diperlukeun pamingpin anu mumpuni anu jadi teladan sarta panutan.

Nembus wates nasib manusa, boh sacara individu boh kolektif kudu dimimitian kalawan ngarobah cara mikir. Aspék atikan jadi penting pikeun ngarobah cara mikir sacara kolektif. Kumaha ogé, cukang lantaran utama ti lobana nagara anu terpuruk ialah kegagalam sistem atikan. Atikan kudu dimimitian kalawan usaha penekanan kumaha cara ngagunakeun otak sarta kumaha prosés mikir anu alus sarta bener. (Atep Afia)

Artikel ini dialihbahasakan dari :

http://kangatepafia.blogspot.com/2013/04/menembus-batas-nasib-manusia.html

Dengan menggunakan mesin penterjemah :

http://sunda.googletranslate.in/teks.php

1 comment:

  1. Untuk merubah nasib suatu kelompok, negara atau sekumpulan, dibutuhkan perubahan pada masing individu tersebut. dengan berusaha untuk selalu lebih baik, itu juga menjadi suatu cara kita bersykur atas apa yang telah Allah berikan kepada kita.
    tugas TA05 @a19-aris

    ReplyDelete