.

Aug 10, 2013

Pentingna Sumanget sarta Gairah Hirup

Sunda

Ku: Atep Afia Hidayat - Kitu monoton, teu bergairah sarta henteu ngabalukarkeun gambaran. Daya kenyang itupun teu mecenghul, henteu membangkitkan perhatian jalma-jalma di kira-kira. Komo, ironisnya selera atawa sumanget hirupna teramat minim, nepi ka kahirupan dijalanan kalawan dangong anu statis. Sumanget hirup éta teuing indit kamana, manéhna kawas kaleungitan harepan, kawas henteu ngabogaan ambisi. Saterusna, lamun kitu, naon anu baris ditéang dina panggung kompetisi anu pohara heureut ieu?

Dina wengkuan pendengarannya, kadéngé sora cicit manuk, kokok kotok jalu, sarta barudak anu keur macangkrama. Kabéhanana mencerminkan sumanget hirup, bergairah sarta silih menularkan gairah. Kawas lamun silih memproklamirkan diri, “Kuring masih hirup…., sarta kuring kitu mikaresep kahirupan…”.

Sumanget hirup bisa dikondisikan, asal waé ngabogaan pangabisa teuas ku kituna. Perhatikanlah, masih loba manula (manusa umur tuluy) anu masih segar-bugar. Masih nempokeun sumanget hirup anu menyala-nyala, sarta kawas lamun ngomong, “Kuring masih hirup, lila kénéh pisan, sarta kuring daék ngarasakeun sésa-sésa kahirupan ieu”.

Ngora henteuna hiji jalma, sabenerna pohara gumantung dina besar-kecilnya “sumanget hirup”, anu dipiboga. Saurang anu masih ngora umur, tapi kurang bergairah, sarua waé kalawan saurang manula anu geus jenuh sarta bosen kalawan kahirupan. Pikeunana, hirup ieu teu metot deui. Kalolobaan waktuna dipiceun kalawan sia-sia, tanpa karya nyata anu bisa dibanggakan.

Leuwih parna deui, nyaéta kalawan néangan wangun kompénsasi kawas inum-inum atawa ngagunakeun ubar terlarang. Maksudna euweuh séjén, nyaéta pikeun membangkitkan gairah atawa sumanget. Tapi pohara pikalebareun, kitu salah kaprah. Jelema anu dihinggapi kejenuhan dina kahirupan, sok néangan sagala rupa wangun kompénsasi antara séjén mindeng ririwit. Padahal, anu gering éta lain fisikna, melainkan mental sarta pikiranana.

Di lapang héjo, dua team sépak bal bertarung mati-matian, pikeun memperbutkan World Cup. Kitu bersemangatnya para pamaén kadua kesebelasan. Kalawan ngagunakeun téknik luhur, manuver, jebakan, strategi, dibiruyungan operan-operan anu akurat, sarta bal-bal gancang. Maranéhanana ngabogaan tujuan anu sarua, nyaéta pikeun meunang pertandingan.

Kitu ogé prinsip dina kahirupan. Lainna dina dasarna, saban jelema anu ngajalanan kahirupan nyaéta pikeun tanding sarta jadi pinunjul? Lamun tanding tanpa sumanget hirup, sarua hal kalawan pamaén sépak bal anu kaleungitan gairah ulin atawa tatu. Maranéhanana mengulur-ulur wayah ku cara membuang-buang bal. Éstuning teu ngeunah ditonton, sarta maranéhanana ngaharepkeun wayah 2 x 45 menit geura-giru lekasan.

Saterusna, naha hiji jalma kaleungitan sumanget hirupna? Naha alatan aya unsur sarta komponén fisik sarta mentalnya anu kaganggu? Sabenerna, karuksakan dina komponén fisik henteu sok nurunkeun sumanget hirup. Perhatikan waé, loba manusa anu cacad fisik, tapi kitu bersemangat dina ngajalanan kahirupan. Sabalikna, leuwih loba jelema anu sampurna fisikna, tapi malahan kaleungitan sumangetna. Maranéhanana henteu cacad fisik, tapi cacad unsur mentalnya. Leuwih laér deui, hal kasebut mangrupa pemborosan sumberdaya manusa.

Jelema anu kaleungitan sumanget hirup, kawas lamun menghindari dunya nyata, sarta nyumput di balik dinding isolasi mentalitas anu diciptakeunana. Maranéhanana lumpat ti kanyataan, alatan ngabogaan persepsi anu kaliru ngeunaan kahirupan.

Pikeun numuwuhkeun balik sumanget hirup, antara séjén kudu sanggup mikir sarta ngarasakeun kahirupan kalawan obyektif. Nempatkeun kewajaran dina respons psikologisnya, sarta mecakan milampah proaktif sarta progresif dina wates-wates anu wajar. (Atep Afia)



Artikel ini dialihbahasakan dari :

http://kangatepafia.blogspot.com/2013/04/pentingnya-semangat-dan-gairah-hidup.html

Dengan menggunakan mesin penterjemah :

http://sunda.googletranslate.in/teks.php

3 comments:

  1. dalam menjalani keseharian kehidupa kita, kita harus terus bersemangat dan memiliki gairah hidup. saya sangat setuju dengan artikel ini walaupun saya harus membuka artikel translatenya terlebih dahulu
    tugas TA05 @a19-aris

    ReplyDelete
  2. apa yang kita lakukan hari ini dan seterusnya,kita harus mempunyai gairah hidup, untuk membangkitkan semangat jiwa seseorang.

    @D16-Riswandi, @Tugas A05

    ReplyDelete
  3. @D14-Raafi @Tugas A05
    Dalam menjalani hidup ini kita harus memiliki gairah hidup dan terus bersemangat , agar dapat selalu menjadi lebih baik dan selalu terinovasi untuk kedepannya

    ReplyDelete