.

Aug 10, 2013

Naha Lumangsung Penuaan Dini?

Sunda

Kaloba jelema geus nyurtian, yén mindeng teuing terpapar sinar panonpoé sarta ngudud bisa ngabalukarkeun loba kerutan dina kulit, ku kituna beungeut urang kasampak leuwih kolot ti umur anu sabenerna. Tapi nurutkeun Dr Gary Small ti UCLA Center on Aging, aya sawatara aktivitas séjén anu ngabalukarkeun lumangsungna penuaan dini, nyaéta:

1. Dahar loba teuing. Geus écés beuki loba teuing dahar, beuki gancang lumangsung penuaan dini. Sanajan kabéh jelema merlukeun kadaharan, tapi lamun asupannya berlebih disbanding anu diperlukeun, mangka berpotensi ngabalukarkeun kegemukan atawa obesitas. Kegemukan berakibat dina meningkatnya mamala panyakit jantung, diabetes tipe 2, sarta rupa-rupa panyakit anu patali jeung penambahan umur. Sagala rupa hasil studi ngarojong usaha pembatasan kalori guna ngahontal kualitas hirup anu leuwih alus. Hasil panalungtikan di Universitas Wisconsin némbongkeun, monyét anu dibéré kadaharan sebanyak-banyaknya ku kituna dahar sepuas-puasnya, tingkat maotna tilu kali monyét anu dibéré dahar sacara kawates. Hasil panalungtikan kalawan ngagunakeun beurit némbongkeun, pembatasan kalori bisa manjangkeun umur sato antara 20 nepi ka 80 perse.

2. Lalajo Télévisi. Kagiatan anu pasif sarta monoton kawas lalajo televise sarta méakkeun wayah kalawan diuk di hareup computer, ogé ngabalukarkeun prosés penuaan dini. Latihan atawa aktivitas fisik, sanajan sacara hampang tapi teratur, bisa menghindari prosés penuaan dini. Sajaba ti éta bisa nurunkeun mamala panyakit jantung sarta rupa-rupa panyakit séjénna. Pikeun saukur ngurangan stress, leumpang di luhur treadmill bari lalajo acara kesayangan di télévisi, bisa ngabalukarkeun mangpaat anu rongkah.

3. Kahariwang anu kaleuleuwihan. Kaayaan imah anu bacacar, rohang gawé anu amburadul, bisa ngaronjatkeun kahariwang, ku kituna berkerja ogé henteu efisien. Lamun diingkeun berlarut-larut, bisa ngabalukarkeun kanaékan kadar hormone pemicu stress, nyaéta kortisol sarta adrenalin. Kanaékan kadar hormon-hormon penicu stress bisa ngabalukarkeun karuksakan memori sarta ngaréwong konsentrasi, leuwih laér deui berkontribusi ka mecenghulna rupa-rupa panyakit anu nyambung kalawan penambahan umur.

4. Kaambek anu gampang terpicu. Kumaha cara ngokolakeun emosi, kaasup kaambek berpengaruh penting dina usaha pencegahan penuaan dini. Kaambek kudu dikokolakeun, henteu kaci diekspresikan sacara kaleuleuwihan, ogé henteu cageur lamun ditekan bébéakan sangkan henteu mecenghul. Nahan ambek bisa ngabalukarkeun laku-lampah pasif-agresif, anu dina pamustunganana baris ngajelegur. Lamun lumangsung mayeng bisa ngaronjatkeun mamala panyakit jantung.

Diajar pikeun ngokolakeun sarta ngadalikeun kaambek sacara konstruktif, kaasup sanggup mengenyahkan dendam, mangrupa hal anu amat penting dina kahirupan. Salah sahiji trik pikeun ngokolakeun rasa ambek nyaéta kalawan nuliskeunana, bisa ogé kalawan nulis surat ka jelema anu jadi obyek kaambek. Tapi ulah geura-giru dikirimkeun, maca deui sababaraha-kali, saha weruh ngan kalawan saukur nuliskeunana waé rarasaan ambek éta heuay ku sorangan.

5. Mengisolasi Diri. Méakkeun wayah sorangan atawa menghindari interaksi sosial berpotensi ngabalukarkeun penuaan dini, sakaligus bisa nurunkeun kualitas hirup. Hiji studi anu dipigawé di Fakultas Kaséhatan Masarakat, Universitas Harvard salila 10 warsih, ngungkabkeun yén sosialisasi sacara teratur bisa ngaronjatkeun kebugaran cardiopulmonary sarta mamala pati leuwih pendék minangka alatan serangan jantung. Di gigireun / sabeulah éta jelema anu ngabogaan loba réncang sarta sacara intensif ngabatur, leuwih gampang meunangkeun bantuan lamun dihadapkan dina pasualan kaséhatan.

6. Dangong hirup anu pesimis. Dangong hirup anu pesimis ngabalukarkeun penuaan dini, dina hal ieu lamun aya gelas beuneur satengahna, naha pamahaman Anjeun “satengah kosong” atawa “satengah eusi”?. Lamun Anjeun boga pamadegan gelas éta “satengah eusi” mengisyaratkan Anjeun kaasup jelema anu optimis. Ngajalanan kahirupan kalawan dangong hirup anu positif sarta optimis, geus tangtu bisa menghindari penuaan dini. Kalawan mikir positif sarta optimis berdampak dina lumangsungna leuwih saeutik depresi, system kekebalan awak anu leuwih alus, sarta leuwih loba ngahontal hasil sarta mangpaat dina kahirupan. (Atep Afia, asal: www.aolhealth.com)


Artikel ini dialihbahasakan dari :

http://kangatepafia.blogspot.com/2013/04/kenapa-terjadi-penuaan-dini.html

Dengan menggunakan mesin penterjemah :

http://sunda.googletranslate.in/teks.php

2 comments:

  1. Artikel yang menggunakan bahasa sunda ini cukup membingungkan pak, apalagi bagi saya yang sedikit sedikit mengertinya. untung saja ada artikel translatenya. setelah membaca artikel ini saya jadi tau ternyata banyak penyebab penuaan dini yang secara tidak kita sadari terjadi didalam kehidupan kita.

    tugas TA05 @a19-aris

    ReplyDelete
  2. Artikel nya cukup menarik<yang lebih menarik saya kurang paham bahasa sunda yang halus model seperti ini.

    @D16-Riswandi, @Tugas A05

    ReplyDelete